Diabetes

Diabetes mellitus kan op den duur leiden tot lichamelijke problemen. Een kwart van alle diabetespatiënten heeft een verhoogd risico op een wond, ook wel ulcus genoemd.  

Bij mensen met diabetes is er sprake van schommelende suikerwaardes. Wanneer er sprake is van hoge suikerwaardes kan dit gevolgen hebben op het lichaam en dus ook de voeten. De hieronder genoemde punten zijn de meest voorkomende voetcomplicaties. 

  • Gevoelsstoornissen (neuropathie): Diabetes kan uw zenuwen beschadigen, dit heet ook wel neuropathie. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel in de voeten. U voelt dan niet meer dat u een steentje in de schoen heeft of merkt het niet wanneer u een te warm voetenbadje neemt. Hierdoor kunnen onopgemerkt drukplekken en wondjes ontstaan. 
  • Verminderde doorbloeding (angiopathie): Een goede bloedcirculatie zorgt voor een toevoer van zuurstof en voedingstoffen en een afname van afvalstoffen. Diabetes kan leiden tot een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Dit maakt de huid kwetsbaar en kan een vertraagde wondgenezing tot gevolg hebben. Daarnaast kan een verminderde doorbloeding kuitkrampen veroorzaken tijdens het lopen. Dit wordt ook wel etalagebenen genoemd. 
  • Verstijving van de gewrichten (limited joint mobility): Limited joint mobility is een complicatie bij diabetes waarbij er sprake is van gewrichtsverstijving door een teveel aan dik en stug bindweefsel. Dit maakt dat de gewrichten minder goed kunnen bewegen en kan er een standsafwijking van uw voeten en tenen ontstaan. Deze standsafwijking vergroot de kans op drukplekken en wondjes. 

Bij alle diabetespatiënten dienen de voeten minimaal één keer per jaar gescreend te worden door een daarvoor geschoolde zorgverlener. Onze podotherapeuten zijn hiervoor opgeleid. Bij een voetenscreening wordt gebruik gemaakt van de Sims classificatie met bijbehorende zorgprofielen. Aan de hand van de Sims classificatie wordt bepaald welke zorg er nodig is om voetproblemen zoveel mogelijk te beperken. Voor informatie over de Simsclassificatie en bijbehorende zorgprofielen zie zorgprofiel. 

Wat kan onze medisch pedicure voor u betekenen?

Onze pedicure behandelt voeten van mensen met diabetes en voeten met een verhoogd risico op wonden of andere problematiek.  De behandeling is gericht op preventie om wonden te voorkomen en het verhelpen van symptomen en risico's die zijn ontstaan ten gevolge van diabetes. 

Een behandeling van de diabetische voet bestaat uit: 

  • Het afnemen van een gerichte anamnese 
  • Inspectie van de huid waarbij onder andere wordt gelet op kleur en temperatuurverschillen, eelt, likdoorns, kloven, (bloed)blaren en wonden. 
  • Inspectie van de nagels.  
  • Inspectie van standsafwijkingen van de tenen. 
  • Inspectie van de schoenen. 
  • Het opstellen van een behandelplan met onder andere de behandeldoelen en behandelfrequentie. 
  • Het uitvoeren van een instrumentele behandeling en het behandelen van de zorgvraag. 
  • Rapportage van de bevindingen aan de verwijzer indien nodig. Dit gebeurt alleen met toestemming van de cliënt. 

 

Onze podotherapeuten werken samen met verschillende zorgspecialisten en de winkels van Elferink schoenen voor een compleet (schoen)advies. Er worden geregeld gezamenlijke spreekuren georganiseerd. 

;