Wat voor gevolgen heeft diabetes?

Diabetes mellitus kan op den duur leiden tot lichamelijke problemen. Een kwart van alle diabetespatiënten heeft een verhoogd risico op een wond, ook wel ulcus genoemd.  

Bij mensen met diabetes is er sprake van schommelende suikerwaardes. Wanneer er sprake is van hoge suikerwaardes kan dit gevolgen hebben op het lichaam en dus ook de voeten. De hieronder genoemde punten zijn de meest voorkomende voetcomplicaties. 

  • Gevoelsstoornissen (neuropathie): Diabetes kan uw zenuwen beschadigen, dit heet ook wel neuropathie. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel in de voeten. U voelt dan niet meer dat u een steentje in de schoen heeft of merkt het niet wanneer u een te warm voetenbadje neemt. Hierdoor kunnen onopgemerkt drukplekken en wondjes ontstaan. 
  • Verminderde doorbloeding (angiopathie): Een goede bloedcirculatie zorgt voor een toevoer van zuurstof en voedingstoffen en een afname van afvalstoffen. Diabetes kan leiden tot een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Dit maakt de huid kwetsbaar en kan een vertraagde wondgenezing tot gevolg hebben. Daarnaast kan een verminderde doorbloeding kuitkrampen veroorzaken tijdens het lopen. Dit wordt ook wel etalagebenen genoemd. 
  • Verstijving van de gewrichten (limited joint mobility): Limited joint mobility is een complicatie bij diabetes waarbij er sprake is van gewrichtsverstijving door een teveel aan dik en stug bindweefsel. Dit maakt dat de gewrichten minder goed kunnen bewegen en kan er een standsafwijking van uw voeten en tenen ontstaan. Deze standsafwijking vergroot de kans op drukplekken en wondjes. 

Wat is diabetespodotherapie?

Tijdens het jaarlijkse voetonderzoek controleert de podotherapeut de doorbloeding, de werking van de zenuwen en de beweeglijkheid van de gewrichten in de voeten. Tevens wordt de conditie van de teennagels en de huid beoordeeld. De podotherapeut kijkt naar wat er gedaan kan worden om voetwonden te voorkomen en onderzoekt de oorzaak van de overmatige druk en wrijving. Daarnaast stelt de podotherapeut een zogeheten zorgprofiel vast aan de hand van de Simsclassificatie. 

Extra aanvullende behandelingen zijn: adviezen over schoenen en zelfzorg, wondbehandeling, vilttherapie, (teen) ortheses of podotherapeutische zolen. Voor de totale diabetische voetzorg wordt er nauw samengewerkt met de medisch pedicure

Het zorgprofiel

Een zorgprofiel geeft aan hoeveel zorg nodig is om de risico's op het ontstaan van voetwonden zoveel mogelijk te beperken. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer behandelingen aan voetzorg u nodig heeft. De hoogte van het zorgprofiel bepaald ook hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. Er zijn in totaal vier zorgprofielen. 

Zorgprofiel 0, Sims 0 (geen zorgprofiel) 

Er is geen sprake van gevoelsstoornissen of een verminderde doorbloeding. Er is dus geen verhoogde kans op het ontstaan van voetwonden. Toch adviseren wij om uw voeten te laten behandelen door een medisch pedicure. Vaak wordt dit vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. 

Zorgprofiel 1, Sims 1 

Er is sprake van gevoelsstoornissen óf een verminderde doorbloeding. U krijgt één jaarlijks diabetisch voetonderzoek bij de podotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Wij adviseren u om uw voeten te laten behandelen door een medisch pedicure. Vaak wordt dit vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. 

Zorgprofiel 2, Sims 2 

Er is sprake van zowel gevoelsstoornissen als een verminderde doorbloeding zonder een verhoogd risico op drukplekken. U krijgt maximaal twee keer per jaar een diabetisch voetonderzoek bij de podotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Ook komt u in aanmerking voor een vergoeding van de voetbehandelingen bij een medisch pedicure. Controleer of deze medisch pedicure een contract heeft met de podotherapeut. 

Zorgprofiel 3, Sims 2 

Er is sprake van gevoelsstoornissen en/of een verminderde doorbloeding en er zijn drukplekken aanwezig. U krijgt maximaal drie keer per jaar een diabetisch voetonderzoek bij de podotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Ook komt u in aanmerking voor een vergoeding van de voetbehandelingen bij een medisch pedicure. Controleer of deze medisch pedicure een contract heeft met de podotherapeut. 

Zorgprofiel 4, Sims 3 

Dit kan op twee manieren worden vastgesteld: 

  • Er is in het verleden sprake geweest van een voetwonden of er heeft een amputatie aan de voet plaats gevonden. 
  • Er is sprake van een (in)actieve Charcot voet of chronische nierschade waarbij er nierdialyse moet worden toegepast.  

U krijgt maximaal vier keer per jaar een diabetisch voetonderzoek bij de podotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Ook komt u in aanmerking voor een vergoeding van de voetbehandelingen bij een medisch pedicure. Controleer of deze medisch pedicure een contract heeft met de podotherapeut. 

Onze podotherapeuten werken samen met verschillende zorgspecialisten en de winkels van Elferink schoenen voor een compleet (schoen)advies. Er worden geregeld gezamenlijke spreekuren georganiseerd. Wilt u meedoen met een traject als keer Diabetes2 om? Doe dan mee met de Wandel Challenge!

;