Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is de specialist op het gebied van de voet en alle lichamelijke klachten die daaruit voortkomen wanneer de voeten en/of benen niet goed functioneren. Een podotherapeut behandelt dus ook enkel-, knie-, heup-, en rugklachten. Daarnaast behandelt de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en speelt zij een belangrijke rol in de medische en complexe voetzorg voor o.a. mensen met diabetes, reuma of een oncologische voet.
Bij elke behandeling zal de podotherapeut zijn/haar uiterste best doen uw klachten te verminderen of op te lossen. Sinds 2011 is de podotherapie direct toegankelijk en kunt u dus bij ons terecht zonder verwijzing van uw (huis) arts of specialist.

 

Podotherapie of podologie?

Podotherapie en podologie worden als beroep vaak met elkaar verward. Hoewel beide groepen zich bezighouden met voeten en houding gerelateerde klachten is er wel degelijk een verschil tussen de opleiding en dus de beroepsgroepen. Podotherapie is een (para)medisch vakgebied en is een wettelijk erkend en beschermd beroep volgens de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut heeft gegarandeerd een 4-jarige Hbo-opleiding Podotherapie (“Bachelor-Degree”) gevolgd.  

Een (register) podoloog is geen wettelijk beschermd beroep. De podoloog heeft een 2-jarige Mbo-niveau opleiding gevolgd. Een registerpodoloog heeft nog eens 2 jaar doorgestuurd.

;