Hieronder vindt u op alfabetische volgorde de meest voorkomende voetklachten. Lees meer over uw klacht, de oorzaak van het ontstaan van deze klacht en onze behandelmogelijkheden. Via het linkermenu kunt u navigeren naar de klachtenwijzer voor de voet, knie en heup.

  • Beenlengteverschil

    Er kunnen verschillende klachten ontstaan als gevolg van een beenlengteverschil. Omdat de meting van een beenlengteverschil onbetrouwbaar is gebleken praten wij over een bekkenscheefstand. Als gevolg van een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan in de voeten, knieën, heupen of in de rug.  

    Oorzaak 

    Het verschil in beenlengte of een bekkenscheefstand kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een aangeboren afwijking zoals een afwijkende heupontwikkeling (heupdysplasie) of een groeistoornis bij kinderen. Maar kan ook het gevolg zijn van een breuk of een operatie van bijvoorbeeld een knie of heupprothese.  

    Behandeling 

    Tijdens het onderzoek controleren wij de stand van het bekken, de rug, de knieën en ook de stand van de voeten. Daarnaast wordt onder andere ook de balans gecontroleerd door gebruik te maken van een drukmeetplaat. Een bekkenscheefstand geeft niet altijd problemen, maar kan op den duur wel leiden tot lichamelijke klachten waarbij het compenseren van de scheefstand verlichting kan geven. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan de podotherapeut de volgende behandelingen voorstellen: 

    • Podotherapeutische inlays 
    • Hakverhoging 
    • Voorlichting 
    • Schoenadvies 
    • Schoenaanpassing 
    • Doorverwijzing naar een fysio-, manueel therapeut, cesar/mensendieck therapeut of osteopaat 

  • Ischias

    Bij ischias gaat het om een zenuwpijn. De ischiaszenuw is de langste zenuw in het lichaam. Wanneer deze zenuw ingeklemd of geïrriteerd raakt kunnen er pijnklachten ontstaan. Ischias is een aandoening die wisselend kan komen opzetten. De pijn kan beginnen onder in de rug en straalt vervolgens uit naar de bil en kan uitstralen tot aan de knie. De pijn wordt divers omschreven. De een heeft het over een schietende pijn, de ander over een stekende pijn of een branderig gevoel.  

    Oorzaak 

    Ischias ontstaat in de meeste gevallen door aandoeningen in de rug waardoor de zenuw ingeklemd kan raken. Denk hierbij aan een hernia of slijtage van de tussenwervelschijven. Daarnaast kan zwaar belastend werk waarbij veel getild moet worden of een zwangerschap het risico op ischias vergroten.  

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek opzoek naar de oorzaak van de klacht. Er wordt gekeken naar de lichaamshouding en of er een scheefstand is in het bekken. Daarnaast wordt het lopen beoordeeld. Op basis van de uitkomsten uit het onderzoek kan de podotherapeut een therapie voorstellen. De volgende therapieën zijn mogelijk: 

    • Schoenadvies 
    • Rust 
    • Oefeningen 
    • Podotherapeutische inlays 

  • Rugklachten

    Rugklachten komen veel voor en op alle leeftijden. Vaak gaan de klachten vanzelf weer over. Wanneer er sprake is van langdurige rugpijn of steeds terugkomende klachten kan er meer aan de hand zijn. De podotherapeut kan mogelijke iets voor u betekenen bij de lage rugklachten. Dit is het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Pijn in de rug kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan er sprake zijn van een zeurende pijn die constant aanwezig is. Of een stekende pijn bij het aannemen van een specifieke houding die uitstraalt naar uw benen of voeten. Hoesten, niezen, persen en roteren geeft vaak extra pijnklachten.  

    Oorzaak 

    Lage rugklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zwaar lichamelijk werk waarbij veel getild moet worden of langdurig in een afwijkende houding moet worden gezeten kan op den duur leiden tot lage rugpijn. Stress of spanning is ook een onderdeel voor het ontstaan van klachten. Een afwijkende voetstand of een beenlengteverschil/bekkenscheefstand evenals een vergroeiing in de rug kunnen ook rugpijn veroorzaken.  

    Behandeling 

    Bij het onderzoek kijkt de podotherapeut onder andere naar de stand van de voeten, knieën, heupen en de rug. Er worden aanvullende testen gedaan om de beweeglijkheid van de rug in kaart te brengen. Daarnaast wordt er een balansmeting uitgevoerd om te zien of één kant van het lichaam meer gewicht draagt dan de andere kant. Op basis van de gegevens uit het onderzoek wordt er in samenspraak met u een behandelplan opgesteld. De volgende behandelingen kunnen aan u worden voorgesteld: 

    • Podotherapeutische zolen 
    • Hakverhoging 
    • Schoenadvies 
    • Schoenaanpassing 
    • Voorlichting met betrekking tot belasting en belastbaarheid 
    • Doorverwijzing naar een fysio-, manueel therapeut, cesar/mensendieck therapeut of osteopaat 

;